Yangın güvenliğinin en önemli basamağı yangının çıkmasına mani olmak için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Yangın tehlikesinin daha iyi anlaşılması ile tehlike algısı ve risk değerlendirme yetisinde gelişme sağlanarak korunma tedbirlerine verilen önem artırılmalıdır. Yangına sebebiyet verebilecek unsurların daha iyi anlaşılması ile bunların kontrolüne gidilerek yangınların çıkması minimize edilebilir.
Yangın çıktığında ise önemli olan onun gecikmeden fark edilmesidir. Sonra erken ve etkin müdahaleye hazır olunması gerekmektedir. Tüm önlem ve engellemelere rağmen yangın çıkıp ta başlangıçta söndürülemediğinde ve tahliyeye karar verildiğinde önceden planlı ve organize bir tahliyenin kıymeti hiçbir şey ile ölçülemez. Binanın tahliye edilmesini gerektiren şartlar gecikmeden görülerek tahliyenin başlatılması gerekmektedir. Tahliye kararının gecikmesi telafisi imkansız kayıpları beraberinde getirebilir.
Yangını ilk gören çalışan veya vatandaş yangını uyarı butonları ve sair yollarla ihbar ve alarm vermesi gerekir. Sonra en yakın uygun söndürme cihazı ile söndürme çalışması yapması gerekir. Sıvı ve gaz yangınları hariç genelde yangının başlangıcındaki ilk bir dakikada sivil imkanlarla yangına müdahale edilebilmektedir. Buna göre tüm çalışanların söndürme cihazlarının kullanılmasını öğrenmesi gerekmektedir.
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 30 çalışana,
- Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana
- Az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 50 çalışana kadar;
Arama, kurtarma ve tahliye, Yangınla mücadele, konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az 1’er çalışanı destek elemanı olarak görevlendirilmesi kanunen zorunludur.
İş yerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50’ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirilmelidir. Mevzuata göre; işletmelerin Yangın Güvenliği Ekipleri oluşturarak, bunlara gerekli yangın eğitimi ve uygulamalı yangın tatbikatlarının senede en az 1 kez yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kurum ya da kuruluşlarda iş yerinin ölçeğine bakmaksızın, yangın önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele konularında uygun donanıma sahip ve bu konuda eğitimli yeterli sayıda kişinin görevlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Kanun yönetici ya da işverenin yangın ihtimaline karşı araç ve gereçleri sağlayarak, eğitim ve tatbikatları yaptırmasını ve yangın ihtimaline karşı eğitilmiş kişi/kişilerin kurum ya da kuruluşlarda her zaman hazır bulunmalarını zorunlu kılmıştır.
Yangın eğitimi ve tatbikatı; temel ve genel olmak üzere iki ayrı programda ele alınır. Temel eğitimlerimiz toplamda 8 saattir ve acil durum planı içindeki ekipte görev alacak destek elemanlarına verilir ve eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara sertifika verilir. Genel Yangın Eğitimi ise iş yerinde görevli beyaz ve mavi yakalı tüm çalışanlara yöneliktir.
Yangın Eğitim Konuları:
- Yasal Mevzuat ve Standartlar
- Yanma Ve Tarifi
- Yanma Oluşumunda Oksijenin Rolü
- Yangının Evreleri
- Yanmanın Şartları
- Yangın Üçgeni
- Yanıcı Maddeler Neler
- Yangın Çıkış Nedenleri
- Yangının Etkenleri
- Yangın Sonrası Çıkan Zararlı Gazlar
- Yangın Alarmı Öncesi, Anında Ve Sonrası Yapılacaklar
- Yangın Sınıfları
- LPG, LNG, Doğalgaz Ve Yangından Korunma Önlemleri
- Acil Durum Ekipleri
- Yangın Söndürme Cihazları Çeşitleri Kullanım, Bakım Ve Kontrolleri
- Otomatik Yangın Algılama Ve Söndürme Sistemleri
- Duman Havalandırma Teknikleri
- Yangından Korunma Teçhizat Ve Giysileri
- Acil Çıkış Yön Levhaları, İşaretleri, Işıklandırmaları Ve Kapıları
- Yangın Ve Acil Durumlar Sonrası Yapılacaklar
Eğitim Süresi: 1 Gün ( 8 Saat)